Az alleem lírai - Beszélgetés Juhász Annával és Árpa Attilával

2019. április 11.

A Hadik Irodalmi Szalon az Allee-ba költözött: Juhász Anna irodalmár, a Szalon alapítója a Költészet Napja alkalmából az Allee színpadára olyan ismert vendégeket invitált, mint Spiró György, Tasnádi Bence, Trokán Anna, Szabó T. Anna, Lábas Viki vagy Árpa Attila. A fellépők természetesen kedvenc versüket is magukkal hozták: Árpa Attila például Jevgenyij Jevtusenko költeményét és egy francia szerző versét mondta el, utóbbit mindenki meglepetésére, eredetiben, franciául.

„Amikor bartenderként dolgoztam Berlinben, egy koktélkönyv hátulján találtam ezt a verset, és amikor kevesebb vendégünk volt, megtanultam. Egyébként kevésbé fognak meg a versek, hacsak nincs alattuk zene, viszont akkor az már ugye egy dal. A novellákat, regényeket kedvelem jobban. Fiatalabb koromban egyáltalán nem volt türelmem az olvasáshoz, inkább a filmezés érdekelt. De úgy látszik, az idő meghozta az irodalom idejét az én életemben is.” – osztotta meg velünk emlékét Árpa Attila.

Mostanság két darabban is szerepel: az egyikben Fidel Castro-t játssza, amikor Gina Lollobrigidá-t látja vendégül. Az egyébként megtörtént eseményen Lollobrigida egy vers felolvasására veszi rá Castrót. Ezt a jelenetet elevenítette fel Árpa Attila április 11-én délután az Allee irodalmi színpadán, Juhász Anna segítségével.
„Az alleem lírai - hetek óta olvashatjuk, de igazából tegnap bizonyosodott be számomra, mennyire igaz ez az állítás.” – mondta Juhász Anna.

Majd hozzátette: „Irodalmárként mindig új közönséget keresek, új felületet, ahol az olvasást népszerűsíthetem. Életemben először szerveztem irodalmi estet bevásárlóközpontba, ami hatalmas élmény volt. Megtelt az átrium érdeklődő emberekkel, nagy tömeg fogadta a meghívott vendégeket, taps kísérte a felolvasásokat, nevettünk, elmélyedtünk, figyeltünk, meghatódtunk. Fontos, közös küldetés, hogy összefogjuk az embereket érték mentén - az Allee a Hadik Irodalmi Szalonnal erre az útra lépett április 11-én, reméljük lesz folytatás” – fogalmazott Anna.

A XI. kerület egykori legendás irodalmi kávéházát, a Hadikot olyan írók tették halhatatlanná, mint Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond vagy Déry Tibor. Ez a hagyomány elevenedett meg tegnap az Allee-ban.

További aktualitások

2020. május 28.

Ünnepi nyitvatartás

Bővebben

2020. május 19.

Tájékoztatás

Koronavírussal kapcsolatos intézkedések

Bővebben

2020. május 18.

Helly Hansen és Under Armour üzlet nyílt az Allee-ban

Bővebben