Programok

2018. június 4. — június 10.

Normcore - akadálymentes divat tárlat

Ismerjétek meg a divattervezés új arcát a MOME art&design tárlatán június 4. és 10. között!
Cover

Meddig terjed a felelősségünk a divatirányzatok kialakításában, követésében? Vajon létezik-e normális öltözködés? Egyáltalán, létezik-e normális test, és ha igen, mi számít annak? A MOME art&design tárlata, a Normcore ezekre a kérdésekre keresi a választ.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatási programjának részeként létrejött projekt olyan, mozgáskorlátozottsággal élők számára készült ruhákat mutat be, melyeken keresztül felhívhatjuk a figyelmet a ruhatervezés társadalmi jelentőségére. A Normcore címet a kiállítás szervezői a kortárs divatelméletből kölcsönözték, mely végletesen egyszerű, szélsőségesen „normális” öltözködési formára utal.

A fogyatékosság nem betegség, hanem állapot, ami többnyire a társadalmi szerepeinkből és azok sérüléseiből fakad. Fogyatékkal élünk olyankor is, amikor bármilyen átmeneti okból vagy időskori fizikai állapotunkból adódóan lehetőségektől esünk el. Ezek a helyzetek sokszor a minket körülvevő tervezett környezetből adódnak, tehát emberi döntések eredményei. Ilyen felelős döntés többek között a divattervezés is.

A tárlat olyan divatterveket mutat be, melyek az érintettek számára, az ő aktív részvételükkel készültek. A végtaghiányos, kerekesszékes együttműködők személyes igényeire szabott ruhák teljes mértékben funkcionális, viselhető darabok. Egyben olyan társadalmi jelentések hordozói, melyek a fogyatékossággal kapcsolatos előítéleteinket kérdőjelezik meg. A tárlat az érintett modelleket szerepeltető divatfotókkal megmutatja be, mi történik akkor, ha a ruhatervezés valódi igényeket követ, amit skiccek, videóinterjúk és alkotói állásfoglalások tesznek teljessé.

A kiállítás nyitvatartási ideje alatt, június 4-től 10-ig a tárlat aktív programokat is kínál az érdeklődők számára.