#alleetippek

2022. december 16.

#alleetippek - Így lesz varázslatos az ünnepi lakoma!

A karácsonyi vacsora vitathatatlanul az egész ünnepi időszak fénypontja; a szinte minden érzékre kiható, mesés illatokkal, színekkel, ízekkel való megkoronázása. Készültünk néhány nagyszerű inspirációval, amik hasznosak lehetnek a felejthetetlen ünnepi menü megtervezéséhez.

Egyes családokban évről-évre ugyanazok a tradicionális fogások vannak terítéken szenteste. A kísérletező kedvűek viszont éppen azt várják, hogy ismeretlen vizekre evezve, új ízekkel színesítsék az ünnepi menüsort. Ha ez utóbbiak táborát erősíted, érdemes a Planet Sushi kínálatából válogatni, ahol ihletet meríthetsz az előételtől kezdve a főételen át, egészen a desszert megalkotásáig. Kezdésnek a halat, rákhúst és zöldségeket rejtő fantasztikus sült makikat ajánljuk. Ha a japán konyha ízeivel tervezel, akkor vendégeid már az elején tudni fogják, hogy ez a karácsonyi lakoma különleges lesz. Ezután már nem is kérdés, hogy a főétel kiválasztása esetében is az egzotikus ízek domináljanak. A Planet Sushi étlapján bélszínsteak, vöröstonhal, kacsamell variációk segítenek a főfogás megálmodásában. Ha pedig egyszer már megkóstoltad náluk a friss gyümölcsökkel készült kókuszpelyhes rizstekercset vagy a mandulával borított csokoládétekercset, akkor biztosan otthon is el akarod készíteni őket.

Az új ízek mellett az is fontos számodra, hogy egészségtudatos alternatívákat tegyél az ünnepi asztalra? Akkor érdemes felkeresni a greenhabit első hazai éttermét, ahol változatos vega, vegán és húsos ételek várnak arra, hogy felfedezd vagy épp megkreáld őket úgy, ahogy te szereted! Próbáld ki a szezonális alapanyagokból készült, mennyei fűszerekkel gazdagított sütőtöklevest, amelyben garantáltan nem fogsz csalódni. Aztán nézd meg, milyen könnyen lehet kevés hozzávalóból olyan tápanyagban gazdag és ízletes salátát összeállítani, mint a muhammara csirke vagy az ázsiai szűzpecsenye PLATE, amit pirított répával és quinoa-val vagy gránátalmás sütőtök SIDE-dal ajánlanak. A greenhabit kínálatából nem csak a vacsorához inspirálódhatsz, hiszen az izgalmas toast és omlett kreációkból, valamint az olyan édes reggeli ajánlatokból, mint a kókusztejes szilvás-fahéjas zabkása, akár egy ünnepi brunch-hoz is ötleteket meríthetsz.

A tökéletes vacsora fontos eleme az ételhez illő bor. A Bortársaság óriási kínálatában és a szakértő eladókban nem fogsz csalódni. Az ünnepek igazán ikonikus itala lehet a Pannonhalmi Főapátság vörösbora, az Infusio 2020, mely mediterrán karakterű, csokoládés, füstös és érett gyümölcsös jegyeket hordoz. Ha azonban valami még különlegesebbel szeretnéd megörvendeztetni a vacsoravendégeket, akkor a GERE pincészet exkluzív borválogatását, az ATTILA 2012 Library Collection ajánljuk, amely már csak azért is kivételes választás, mert nem fix receptúra alapján készül, hanem mindig abból a fajtából kerül bele a legnagyobb arányban, amely az adott évjáratban a legjobban teljesített. Az egyedi italoknál maradva nem csak borokat találsz a Bortársaság polcain. Készülj valami rendhagyóval a karácsony estére, és vigyél haza egy mutatós üveggel a Karib-térség termőhelyi sajátosságait képviselő, fűszeres Rum Plantation Panama 2008 barna rumból!

Az a fajta ínyenc vagy, aki az ízutazás mellett szívesen lapozgatja a szakácskönyveket is? Akkor a Libri-nél is érdemes körülnézned! A nem klasszikus receptkönyvek sorából kiemelkedik a családi főzések nagy támogatójának, Dragomán Györgynek a Főzőskönyv - Írások főzésről és evésről című alkotása. A könyvet a régi és új ételek receptjei mellett a főzési folyamatok és kulisszatitkok érzékletes leírása, valamint a megmosolyogtató személyes beszámolók és családi történetek teszik igazán különlegessé. Szintén érdemes levenni a polcról a világ minden táján felbukkanó séf, Samin Nosra: Só, zsír, sav, hő - A jó főzés négy eleme szakácskönyvét. Az író Japántól Mexikóig, Olaszországtól Amerikáig az ízek titkát kutatta. Könyvének első része felér egy profi főzőtanfolyammal, az azt követő 100 recepttel pedig próbára teszi a tanultakat. A desszertekhez egy külön bibliát ajánlunk, a lehető legváltozatosabb receptekkel, a Le Cordon Bleu intézet séfjeinek könyvét: A cukrászat magasiskoláját, amely rövid leírásokkal, tippekkel és több mint 100 recepttel segít abban, hogy megismerjük a cukrászat nélkülözhetetlen eszközeit, eljárásait, és az amatőrből profi cukrászséffé váljunk. 

Az ünnepi vacsora tervezgetése közben arra is érdemes odafigyelned, hogy minden eszköz rendelkezésedre álljon a különlegesebb folyamatok elvégzéséhez. A Miele üzletében olyan konyhai eszközöket és kiegészítőket találsz, amik megkönnyítik a főzést, és élménnyé varázsolják a konyhában töltött időt. Egy beépíthető gőzpárolóval garantáltan egészséges étel kerül az asztalra, ráadásul a szuvidálást is kipróbálhatod. Nagy, 1,5 literes befogadóképességnek köszönhetően a hosszabb ételkészítési folyamatokat sem kell megszakítani, így kimondottan hasznos lehet az ünnepi sürgés-forgásban. A beépített páraelszívós, energiatakarékos és elegáns dizájnú indukciós főzőlappal és a két extra nagy PowerFlex XL-főzőfelülettel egy luxus étterem séfjének érezheted magad saját otthonodban. Ha a borok szerelmese vagy, akkor pedig érdemes megadnod a módját az italok behűtésének is. A Miele beépíthető bortemperáló hűtője FlexiFrame Plus és Push2open rendszerekkel a legigényesebb borkedvelőknek készült. Aktívan védi a palackokat az UV-fény káros hatásai ellen, és egy ventilátorral gondoskodik a hideg levegő optimális keringetéséről és elosztásáról.