#megújulás

Még több környezettudatosság a még zöldebb Alleeban

Számunkra eddig is kiemelten fontos volt a fenntarthatóság, ez pedig a megújulásunk által csak még nagyobb teret kapott.

Számunkra eddig is kiemelten fontos volt a fenntarthatóság, ez pedig a megújulásunk által csak még nagyobb teret kapott.

Ha a Kőrösy sétány oldaláról érkezel az Alleeba, egy hatalmas, 17 méteres virágfal látványa fogad, ami nemcsak természetes és gyönyörű dekoráció, hanem hasznos funkcióval is bír: megköti a levegőben szálló port és hűti is a környezetét, a falról lehulló levelek pedig komposztálásra kerülnek, hogy ezzel segíthessük a természetes körforgást.

Nem csak kint, de az Allee belső területein is sok-sok új növénnyel találkozhatsz, az aulától az új Meet+Eat ételudvarig szinte alig akad olyan terület, ahol ne kapott volna helyet valami zöld. Bevásárlóközpontunk jelenleg összesen 12 000 m2 fákkal, cserjékkel és egyéb talajtakarókkal beültetett zöldfelülettel rendelkezik.

A zöld szemlélet az energiafelhasználásunkban is újdonságot hozott: 920 folyóméternyi energiatakarékos világítást építettünk be az Alleeba. Összesen évente közel 1,8 millió kilowatt áramot takarítunk meg, és 660 tonna szén-dioxiddal csökkentjük ökolábnyomunk.

A parkolószintünkön már 24 töltőponttal is várjuk az elektromos autóval érkezőket. Az AC töltők mellett DC berendezés, azaz kis-villámtöltő is helyet kapott, amivel óránként akár 150 kilométerre elegendő áramot is felvehetsz, így egy bevásárlás vagy egy film alatt kényelmesen feltöltheted elektromos autódat a Mobiliti app segítségével.

És ez még nem minden: a fejlesztések során hővédő fóliázással láttuk el az üvegtetőt, és a teljes klimatizálási gépészetét is energiatakarékosabbra cseréltük, így a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszerének (BREEAM) minősítése alapján rendre kiválóan teljesítünk a fenntarthatóságot szolgáló beruházások megvalósításának terén.

A kiemelkedő eredményeinket a GRESB is megerősíti, főként az üvegházhatású gázok kibocsátása, valamint az energia- és vízfelhasználás tekintetében teljesítünk kimagaslóan.

A kiváló eredmények ellenére sem állunk meg a zöldítéssel: figyelünk az ivóvíz- és energiahasználatra, valamint szelektíven gyűjtjük a szemetet, amit az elszállítás előtt gondosan át is válogatunk. Hiszen mindannyiunk érdeke, hogy harmóniában éljünk a természettel.

A zöld beruházások mellett fontosnak tartjuk a környezettudatos és fenntartartható szemlélet népszerűsítését, terjesztését is, ezért például Magyarországon, az elsők között használunk iFace digitális tükröket. Az első látásra hagyományos tükörnek tűnő felület, valójában egy digitális kijelző is, amin képek, grafikák és szövegek jelenhetnek meg, így az üzenetek testközelbe kerülnek a vásárlókkal, kedvezően hatva a vásárlói komfortérzetre és hozzájárulva a vásárlói élmény növeléséhez.